Altruïsme of sluikstorten?

Lente betekent voor veel Mechelaars nog steeds dat het tijd is voor de “grote kuis”. Het ideale moment om een aantal oude spullen af te danken.

Dezer dagen zie je dan ook, in elk geval in de wijk Nekkerspoel, kasten, bureaustoelen, serviezen, boeken, speelgoed, ja zelfs een beschimmelde matras aan de gevel staan met een bordje waarop “gratis” vermeld staat.

Altruïsme? Feit is dat die afgedankte rommel soms wel twee weken blijft staan in weer en wind.

Men kan stellen dat er tegenwoordig genoeg manieren zijn om afgedankte spullen te recycleren of kwijt te raken. Toch duikt dit hardnekkige fenomeen, jaar na jaar, steeds in de lente, op met alle overlast die ermee gepaard gaat.

Enerzijds is het wellicht mogelijk repressief op te treden en de verantwoordelijken op de bon te slingeren wegens sluikstorten of overlast. Het Vlaams Belang stelde echter voor om in de verschillende Mechelse wijken in het voorjaar gratis een eenmalige “ophaalactie groot vuil” te organiseren.

Het stadsbestuur heeft ons voorstel afgekeurd wegens te duur. En het gaat inderdaad om sluikstorten. Toch maar twee keer nadenken alvorens uw oude spullen voor uw gevel te zetten.