CD&V maakt grote sier in Puurs-Sint-Amands schepencollege op kosten van de belastingbetaler

 

Zopas maakte CD&V de samenstelling van het nieuwe schepencollege in de fusiegemeente Puurs-Sint-Amands bekend. Het Vlaams Belang is er absoluut niet over te spreken dat CD&V daarbij gekozen heeft om het maximaal aantal schepenen aan te duiden dat in fusiegemeenten kan worden aangesteld.

Een niet fusionerende gemeente in de ordegrootte van Puurs-Sint-Amands heeft, naast de burgemeester, wettelijk recht op vijf schepenen, maar dat mogen er ook minder zijn. Voor fusiegemeenten heeft de wetgever dat maximaal aantal schepenen tijdens de eerste bestuursperiode van de fusie opgetrokken met twee extra schepenen. De achterliggende gedachte daarvan was om alle uittredende schepenen van de fusionerende gemeenten terug te kunnen opvissen in de gefusioneerde gemeente, kwestie om fusies aantrekkelijker te maken. Het aanduiden van extra schepenen is echter absoluut geen verplichting. Daarnaast kan ook de voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst (BCSD) deel uitmaken van het schepencollege wanneer deze persoon nog niet in het schepencollege zetelt. Het is echter ook mogelijk het mandaat van voorzitter van het BCSD te laten samenvallen met een schepenmandaat om zo een mandaat uit te sparen.

Vlaams Belang-fractieleider Peter Lemmens is dan ook absoluut niet te spreken over de keuzes die CD&V nu in Puurs-Sint-Amands heeft gemaakt voor de samenstelling van het schepencollege: “Er moet worden vastgesteld dat CD&V voor de maximumformule heeft gekozen en opteert voor niet minder dan 8 schepenen (inclusief de voorzitter van het BCSD), plus de burgemeester. Het is duidelijk dat deze inflatie aan lucratieve postjes de Puurs-Sint-Amandse belastingbetaler een bom geld zal kosten. Volgens mijn eerste schatting zal deze grote sier de Puurs-Sint-Amandse belastingbetaler zowat 860.000 euro extra kosten, dan wanneer men voor de normale formule had gekozen. Het was en is nochtans absoluut niet nodig om zoveel mandaten te creëren. Men had perfect alle uittredende schepenen kunnen opvissen zonder gebruik te maken van die twee bijkomende schepenmandaten, al is dat aspect nu niet echt onze zorg. Het belangrijkste is vooral dat deze inflatie aan schepenmandaten absoluut niet nodig is om de nieuwe gemeente behoorlijk te besturen. Wanneer de wetgever van oordeel is dat een gewone, niet fusionerende gemeente van de omvang van Puurs-Sint-Amands het met maximaal 5 schepenen kan en moet stellen, zie ik niet in waarom er in Puurs-Sint-Amands 7 schepenen, plus daarbovenop nog een extra schepen in de persoon van de voorzitter van het Bijzonder Comité van de Sociale Dienst nodig zijn. Dat is des te meer het geval omdat CD&V de luxe heeft om in Puurs-Sint-Amands alleen te besturen en er dus geen mandaten moeten worden verdeeld over coalitiepartners. Er is dus absoluut geen enkele verzachtende omstandigheid of excuus voorhanden voor de maximale keuze die CD&V heeft gemaakt. Het is gewoon een schande dat CD&V de belastingbetaler laat opdraaien voor zulk een mandatendiarree.”

Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in ...