Chinezen baas

 

Krijgen de Chinezen binnenkort een vinger in de pap voor wat betreft de distributie van elektriciteit en gas ? Daar lijkt het wel op na de goedgekeurde participatie van de dochter van een Chinees staatsbedrijf in Eandis.

Wim Verheyden pleitte in Bornem tegen de goedkeuring van de participatie door de gemeenteraad. Hij vreest dat de Chinezen door allerlei wijzigingen in de statuten een steeds grotere vinger in de pap zullen krijgen en onder andere de stroomfactuur mee zullen bepalen. Vlaams Belang vreest vooral de procedures die in de overeenkomst zijn opgenomen waardoor de nieuwe partner, wanneer die niet akkoord gaat met bepaalde beslissingen, zijn ingebracht kapitaal kan terugeisen. Wanneer dit zou gebeuren dreigen Eandis en dus ook de gemeenten en de consument hiervoor de rekening te betalen. Verheyden hamerde ook op het strategisch belang van de energiesector en hekelde de uitverkoop ervan aan het buitenland.

Vlaams Belang riep de andere fracties op tegen het voorstel te stemmen, in het belang van de consument.   Beter Bornem, B Democratisch en meerderheidspartij Groen volgden Vlaams Belang. CD&V, NVA en SP.a deden dat niet, waardoor de goedkeuring van de participatie door Bornem een feit is. “Eens te meer hebben we nog geen lessen uit het verleden getrokken”, besloot Verheyden.

Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in ...