Correcte politiek of politieke correctheid

Alsof het gisteren was, herinner ik me een gastcollege vanop de Vlaams Blok Jongeren Zomeruniversiteit in Ierland, nu bijna 20 jaar geleden: ‘Hoedt U voor de politieke correctheid!’

Deze woorden krijgen meer en meer een visionair karakter en diezelfde correctheid neemt steeds belachelijkere en groteskere vormen aan. Sta me toe een beperkte bloemlezing te geven over de meest in het oog springende uitspraken.

Beginnen we met een recente uitspraak van de paus. Zoals U weet is het bon ton om wat historisch onze godsdienst is te beschimpen en verketteren, terwijl de principes van andere religies worden opgehemeld, de pijlers verheerlijkt, de excessen vergoelijkt.

Volgens een bepaalde nieuwssite had de paus zich opnieuw uitgesproken tegen homofiele priesters. Foei! Schande! Weet de wereldvreemde kerkvader dan niet dat het tegenwoordig not done is om in te gaan tegen al wat door de regenboogvlag gedekt wordt? Tegenwoordig heet dat de LGTB. Voor mij klinkt het meer als een Waalse vakbond, maar – zoek maar op – het gaat hier om een amalgaam van seksueel andersgeaarden. U weet wel, die mensen die zo verdraagzaam zijn dat ze hun eigen olympische spelen organiseren…

Echter, al wat de paus gedaan heeft, is zich opnieuw uitspreken voor het celibaat en tégen álle amoureuze relaties binnen het priesterschap, dus ook de homofiele. Nu kan je voor of tegen het celibaat zijn, maar de uitspraak biedt geen enkele reden om te gaan schreeuwen dat een bepaalde bevolkingsgroep wordt uitgesloten.

In Brugge hebben ze – het is er de tijd van het jaar voor – ook het licht gezien. Om toch maar zeker elke religieuze connotatie tegen te gaan en andere levensbeschouwingen niet voor het hoofd te stoten, vindt men het een goed idee de term ‘Kerstmarkt’ te vervangen door ‘Wintermarkt’.

Voilà. Menig progressief mens vindt dat weeral prettig geregeld, nestelt zich, overtuigd van zijn goede daad, tevreden in zijn zetel uit de kringloopwinkel en steekt met een gerust geweten zijn geitenwollen sokken onder de winterboom. Bizar is het evenwel dat voor de rest niemand, maar dan ook echt niemand, OOK niet de mensen die een andere of zelfs helemaal geen godsdienst aanhangen, daar vragende partij voor zijn. Ze vinden de term ‘Kerst’ best okee, al was het alleen maar voor de sfeer en traditie. Het is een idee-fixe van de linkselaars dat die termen krampachtig en kunstmatig moeten worden veranderd.

Op dezelfde manier haalden ze ook onze Sinterklaas en zijn knecht Zwarte Piet onderuit. Het is volgens hen immers een duidelijke vorm van racisme en blanke suprematie en daardoor schieten ze natuurlijk in een collectieve kramp… Stel je voor, een zwarte als knecht!

Compleet wereldvreemd en verstoken van enige kennis over de tijdsgeest waarin de legende van de twee kindervrienden ontstond, vinden ze dat deze traditie maar eens terdege aangepakt en veranderd moet worden. Allochtone Vlamingen zien het zelfs als een bewijs van integratie, aanpassing en cultuurverrijking dat ze hier aan ons hun ziekelijk paranoïde regeltjes mogen komen opleggen. Nieuwsflash jongens: een traditie die men constant aanpast is niet langer een traditie maar een modeverschijnsel! De kracht van de traditie schuilt in de originaliteit en onveranderlijkheid.
Ook hier is niemand vragende partij en zijn het enkel de reeds eerder genoemde wereldverbeteraars die vanuit hun bubbel zodanig janken dat de zaak verdorie tot bij de VN geraakt. Luister lieve bleitsmoelekes, die jongen heet al honderden jaren Piet, en ziet al honderden jaren zwart, hoe zouden we hem dan moeten noemen? Ach ja, volgens jullie is het ‘roetpiet’. Want dan ziet hij gewoon zwart van de asse in de schouw. En dan is hij dus in feite een blanke. En in dat geval is het natuurlijk okee dat hij knecht is…

Mag ik iets voorstellen? Ga eens tot in Iran of Saoedi-Arabië, en ga daar eens proberen om een van hun oudste tradities te moderniseren en uit te hollen. Als ge niet ter plekke gestenigd wordt gok ik op de doodstraf, maar misschien komt ge in geval van genoeg internationale druk na een paar jaar wel vrij.

Jullie verdienen het in elk geval om diep weggestoken te worden in de zak met stoute kindjes van Sint en Piet!

De hoofdvogel werd echter afgeschoten door de krant De Standaard. U weet wel, de kwaliteitskrant die vroeger fier het AVV-VVK hoog in het vaandel voerde, maar die reeds op een van de illustere Vlaams Blokcongressen in de jaren 90 werd omgedoopt tot De Schandaard. Onder de noemer ‘Voortschrijdend Inzicht’, lanceerde de bijna honderdjarige krant een campagne in een poging om hip en aangepast over te komen. Wat zij inzicht noemen blijkt het feit dat ze door bepaalde woorden te schrappen de geschiedenis en de waarheid willen veranderen; als er voor een bepaald fenomeen geen woord (meer) bestaat, bestaat het fenomeen zelf immers ook niet (meer)…Als voorbeeld halen ze het woord ‘neger’ aan.

Mij doet dit spontaan denken aan de Newspeak uit de iconische roman 1984 van George Orwell. De auteur beschrijft daarin al eind jaren veertig hoe een toekomstige Stalinistische wereld eruit zal zien. En de regels van de Standaard zijn letterlijk, maar dan ook letterlijk, uit dit boek overgenomen. Het is triest en tegelijk angstaanjagend dat een traditioneel blad voor de ‘weldenkende meerwaardezoeker’ een totalitair communistisch regime in alle lagen van de maatschappij schijnt te aanvaarden en zelfs te omarmen. Van een bedenkelijk gewrocht als De Morgen zijn we zulke manipulatieve en conditionerende toestanden gewoon maar van de Standaard hadden we zulks toch nog net niet verwacht.

En daar stopt het niet. De lijst is schier eindeloos en informatie is macht. De dwangmatige neiging naar politieke correctheid is soms lachwekkend, soms wraakroepend, nu en dan treurig, dan weer aanstellerig. Feit blijft echter dat men met behulp van opiniemakers (BAH! Wat een woord) de massa in een bepaalde richting wil dwingen door het individuele denken uit te bannen, door kritische opmerkingen te verbieden, door het persoonlijke waarnemings- en beoordelingsvermogen uit te schakelen en door de vorming van een eigen mening a priori als halsstarrig en onaangepast te beschouwen. En daartoe is men blijkbaar bereid om heel ver te gaan. Dus nog eens, uit de grond van mijn hart: PAS OP!!!

Johan De Gang