Fietsbanden sneuvelen opnieuw

Een tweetal weken geleden werd het Vlaams Belang gemeld dat er nogal wat fietsbanden plat liepen en dat kleine metaalsplinters daarvan de oorzaak zijn. Blijkbaar liggen die splinters op sommige fietspaden en dringen ze in de banden van de fietsen die over de paden bollen. In februari 2014 werd het Vlaams Belang daar ook al een keer door verschillende fietsers over aangesproken. Een fietsenmaker bevestigde ons toen het probleem. Het Vlaams Belang bracht de zaak op de gemeenteraad en ging er van uit dat de borstels van de veegwagen, die op dat moment veelvuldig was ingezet, de oorzaak konden zijn.

De burgemeester ontkende evenwel dat het probleem bij de veegwagen moest worden gelegd en verklaarde dat “de metaalsplinters niet afkomstig kunnen zijn van de veegwagen, want ze zijn significant verschillend van de veegborstels die in gebruik zijn. Het mysterie is daarmee natuurlijk nog niet opgelost. Het vermoeden bestaat dat de metaalsplinters afkomstig zijn van braakwerken of van een passerende vrachtwagen vol aluminium. Het fietspad in de Smidstraat werd inmiddels grondig opgekuist (gekeerd en het vuil opgezogen), zodat het probleem verholpen zou moeten zijn.

De vragen die we twee jaar geleden stelden, zullen we op de gemeenteraad van aanstaande dinsdag opnieuw naar voor brengen want, toeval of niet, tijdens de recente voorvallen werd de veegwagen weer actief ingezet. Een doorrit van een vrachtwagen ‘met aluminium’ lijkt ons moeilijk twee keer de oorzaak te kunnen zijn.

fiets

Als het gemeentebestuur fietsend Berlaar niet zowat ieder jaar wil laten plat rijden, zal dit mysterie toch moeten opgelost worden.