Handen af van Bornemse tradities

Voortaan zal aan de Bornemse jaarmarkt niet langer een veeprijskamp gekoppeld worden. Daarmee komt een einde aan een traditie die hand in hand gaat met de jaarmarkt en die steeds weer veel Bornemnaren en bezoekers aantrekt. Naar verluidt zou het gemeentebestuur willen besparen op de overuren van het gemeentepersoneel en de uitbetaling van de boeren die hun dieren tentoonstellen. Blijkbaar doet het er niet toe dat dit ten koste gaat van een traditie waar vele honderden bezoekers ieder jaar naar uitkijken en die het wezen uitmaken van een jaarmarkt.

Het gemeentebestuur zou zich verschuilen achter enkele drogredenen zoals het feit dat steeds minder Bornemse boeren aan de jaarmarkt deelnamen. Bovendien zouden de dieren op de jaarmarkt in minder diervriendelijke omstandigheden tentoongesteld worden.   Als dat laatste al het geval zou zijn, dan belet niets het gemeentebestuur om maatregelen te treffen die daaraan verhelpen, in plaats van het evenement gewoon op te doeken.

Als pleister op de wonde zouden alle Bornems kinderen die een tekening inleveren een gratis toegangsticket voor een kermisattractie verkrijgen. Daarmee zou de kermis nieuw leven worden ingeblazen. Leuk, maar toch wel een vreemde gedachtenkronkel want het is net de organisatie van de veemarkt die jaarlijks ook extra volk naar de kermis lokt.

Vlaams Belang heeft er zeker geen probleem mee dat het gemeentebestuur wil besparen maar vraagt zich af of uitgerekend deze maatregel aangewezen is. Nadat het gemeentebestuur besloot om te besparen bij de organisatie van evenementen in de gemeente door niet langer de rol van “trekker” te vervullen, is het afschaffen van de veemarkt de tweede maatregel die geld in het bakje moet brengen. Het gevolg zal zijn dat de jaarmarkt na verloop van tijd zal doodbloeden.

 

Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in ...