Quads op de openbare weg

Met de regelmaat van de klok duiken er, vooral tijdens de zomermaanden, quads op in het straatbeeld waarbij de bestuurders niet zelden halsbrekende toeren uithalen.

Deze lawaaierige voertuigen zijn eigenlijk niet geschikt voor gebruik op de openbare weg en zeker niet in de bebouwde kom. Wanneer de bestuurders bovendien demonstraties gaan geven in woonwijken waarbij ze niet alleen zichzelf maar ook anderen in gevaar brengen, is de tolerantiegrens meer dan overschreden.

Een quad is op geen enkele manier een noodzakelijk voertuig. Indien iemand zich een quad aanschaft is dat zeker niet om zich op een comfortabele, sportieve, efficiënte of veilige wijze van punt A naar punt B te begeven. Quads zijn oorspronkelijk enkel ontworpen en gemaakt voor specifieke sport – of demonstratiewedstrijden of voor zeer specifiek ruw, zanderig terrein.

Iedereen is echter vrij om zich een quad aan te schaffen en daar, al was het voor het plezier, een ritje mee te maken. Toch dient het stadsbestuur waakzaam te zijn dat er geen specifieke vorm van overlast ontstaat.

Hans Keldermans vroeg aan het stadsbestuur of er reeds klachten geweest waren over roekeloze quad-bestuurders in Mechelen en of de stad specifieke maatregelen overweegt omtrent het gebruik van quads op de openbare weg om een specifieke vorm van overlast te voorkomen.

Bleek dat er in de zomermaanden niet minder dan 44 klachten over quads waren en dat er wordt bekeken of via verkeersbord c6 quads uit bepaalde wijken (of op heel het grondgebied) geweerd kunnen worden behalve voor bewoners.

Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in ...