Vlaams Belang Berlaar vraagt klassiek vuurwerk avondfeest te vervangen door geluidarm vuurwerk of beter nog een lichtshow

Gemeentebestuur keurt het voorstel goed en geeft een concreet idee

De Algemene Bestuurlijke Politieverordening die in Berlaar geldt, verbiedt vuurwerk af te steken. Een uitzondering wordt voorzien op 1 januari tussen 0 en 1 uur. Algemeen beschouwd is het afsteken van vuurwerk in die toegestane periode de afgelopen jaren enorm afgenomen. In tegenstelling tot jaren geleden, bestaat er dus ook in Berlaar intussen voldoende draagvlak om het klassieke lawaaierige vuurwerk in vraag te stellen. Dit betekent niet dat het Vlaams Belang pleit voor een verbod. Dit betekent wel dat, zoals het Vlaams Belang afgelopen dinsdag op de gemeenteraad naar voor bracht, we als gemeentelijke overheid voor ons zelf het gebruik van klassiek vuurwerk in vraag moeten durven stellen. Dient het avondfeest, laatste zaterdag van juni, nog met klassiek vuurwerk te worden afgesloten ? Waarom zouden we niet onderzoeken of er gelijkwaardige alternatieven bestaan of beter nog: uitkijken naar een vernieuwend concept.

Het Vlaams Belang spoorde, dinsdag op de gemeenteraad, het gemeentebestuur sterk aan dit jaar het avondfeest niet meer af te sluiten met klassiek vuurwerk, maar minstens te kiezen voor geluidarm vuurwerk. Omdat Het Vlaams Belang meent dat Berlaar niet alleen een passieve keuze moet maken voor ‘meer dierenwelzijn’, maar ineens ook een actieve keuze voor een aantrekkelijke, vernieuwende afsluiter van het avondfeest verzochten we het gemeentebestuur enkele alternatieven te bekijken, bijvoorbeeld een klank en lichtspel.

Het gemeentebestuur reageerde heel positief op onze vraag en kwam al ineens met een vrij concreet idee. Een licht- en lasershow, begeleid met muziek, zou dit jaar het avondfeest kunnen afsluiten. Het budget moet daar niet veel voor worden verhoogd. Voor 500 euro meer wordt veel dierenleed vermeden en krijgen de bezoekers eind juni een mooie, originele afsluiter van het avondfeest.

 

Dirk Aras                      Leen Vervoort

gemeenteraadslid       gemeenteraadslid