Vlaams Belang vraagt naamsverandering van zaal Mandela in Het Predikheren

Op de gemeenteraad van 30 september heeft gemeenteraadslid Kenzo Van den Bosch voorgesteld om zaal Mandela in de nieuwe Mechelse bibliotheek Het Predikheren te hernoemen naar de Paul Krugerzaal. De verschillende zalen in de bibliotheek werden vernoemd naar personen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de mensenrechten. In het geval van Nelson Mandela heeft het Vlaams Belang hier ernstige bedenkingen bij.

Nelson Mandela, die tot 2008 op de terroristische watch-list van de Verenigde Staten stond, is immers medeoprichter en leidinggevende geweest van Umkhonto we Sizwe of de MK, de paramilitaire tak van het ANC die verantwoordelijk was voor tal van aanslagen op openbare plaatsen met massa’s doden en gewonden. Bovendien heeft de MK een heuse Volksoorlog gevoerd tegen de Zoeloes, die veelal aangesloten waren bij Inkatha, een andere anti-apartheidsbeweging in Zuid-Afrika die het protest tegen de apartheid voerde op een geweldloze manier.

Een beproefde techniek bij het uitschakelen van tegenstanders van het ANC was het ‘autobanden’ of ‘necklacing’. De slachtoffers hiervan werd een autoband om de hals gedaan, waarna die overgoten werd met diesel en in brand gestoken werd. De echtgenote van Nelson Mandela, Winnie Mandela, heeft ooit het volgende verklaard: “Zuid-Afrika zal bevrijd worden met onze lucifers en onze autobanden”.

Het ANC begaat ook tot op de dag van vandaag nog grove mensenrechtenschendingen. Blanke Zuid-Afrikanen worden er behandeld als tweederangsburgers. Blanke boeren worden via een herziening van de grondwet onteigend van hun land. Zo worden deze boeren niet alleen beroofd van hun inkomen, maar komt tevens de voedselproductie danig in gevaar. Daarbovenop worden de blanke boeren geteisterd door de zogenaamde ‘plaasmoorde’, systematische raids op blanke boerderijen waarbij de boeren en hun gezin op een gruwelijke wijze dood worden gefolterd. Dit gebeurt met strijkijzers en met kokend water. Ook worden de genitaliën soms verwijderd. Vrouwen en kinderen worden verkracht.

Het Vlaams Belang stelt dan ook voor om de naam van zaal Mandela te schrappen en te vervangen door Paul Krugerzaal. Paul Kruger was president van de Zuid-Afrikaansche Republiek en heeft zijn land in de Eerste Boerenoorlog mee bevrijd van de Britse invasie. Tot op de dag van vandaag is hij nog steeds een belangrijk symbool voor de Afrikanercultuur en is hij voor veel Afrikaners nog een belangrijk onderdeel van hun identiteitsbeleving.